A faaprító vagy ágaprító gép egy elektromos vagy belső égésű motorral hajtott berendezés, amelyet fadarabok, például ágak összezúzására és forgáccsá alakítására alkalmazunk . Ezeket a forgácsokat komposztként, talajtakaróként is felhasználhatjuk vagy hasznosíthatjuk például a bútorgyártásban és az építőiparban. Az ideális faaprító kiválasztásával időt és energiát takaríthat meg. Ebben az írásban olyan tippeket és információkat talál, amelyek segítenek a választásban.

A legfontosabb választási szempontok

Hogy melyik a számunkra ideális gép? Ez első sorban a vágandó fadarabok méretétől függ. Ehhez kapcsolódóan négy 4 fő szempontot kell figyelembe vennünk:


Motor

A két fő motortípus az elektromos és a belső égésű motor. Ezen felül vannak traktor meghajtású faaprító gépek, ezek nem rendelkeznek saját motorral, a traktorét használják.

Az elektromos faaprítókat mérsékelt felhasználásra tervezték, ezért gyakran használják közepes méretű gazdaságokban. Általánosságban 35 és 50 mm közötti átmérőjű puha ágak aprításához megfelelőek.

A belsőégésű motoros faaprítógépeket intenzív használatra tervezték. Bármilyen fafajtát képesek aprítani, legyen az puha vagy keményfa, akár 75 mm átmérőig.

A traktorra szerelhető, az annak a motorját használó gép megfizethetőbb a motorral szerelt verzióknál. Az egyébként is traktorral megközelíthető, nehezebben járható területeken ideális.


Vágórendszer típusa

A vágórendszer nagyban befolyásolja a feldolgozható faátmérő maximumát.

A tárcsás vágórendszer nagy fordulatszámon (200-450 ford./perc) forgó tárcsára erősített pengékből áll, nagyon finom aprított anyag előállítását teszi lehetővé. Ezt a géptípust főként kisebb faaprítókhoz használják, amelyek puha fa aprítására alkalmasak.

A dobtengelyes vágórendszer akár 45-50 mm-es átmérőjű fa aprítására is alkalmazható. Az előzőnél halkabb működés jellemzi.

A csigás vágórendszer a legerősebb megoldás, akár 250 mm átmérőjű fa feldolgozására is alkalmassá teheti a gépet. Jellemzője, hogy a tárcsás és dobtengelyes változatoknál több karbantartást igényel.


Teljesítmény

Minél nagyobbak és keményebbek az aprítandó ágak, annál nagyobb teljesítményre lesz szükségünk. Ezt Watt-ban vagy HP-ban mérik. A 35 mm átmérő alatti puhább fák esetében elegendő 2000-2200 W teljesítmény. Az ezeknél vastagabb, de 50 mm-t nem meghaladó aprítandóhoz 2000-2500 W, míg az ezt meghaladó fákhoz ennél nagyobb teljesítményű faaprító gép javasolt.


Kialakítás

Kialakítás, illetve szállíthatóság szempontjából vontatott, kerekes, önjáró és álló faaprító gépeket különböztetünk meg.

Vontatott / utánfutós faaprító gépek: A használati területen és közúton is vontatható gépek

Vontatható faaprító gép

Kerekes / kézi mozgatású faaprító gépek: Az ilyen kerekekkel felszerelt gépek kézzel mozgathatóak.

Lánctalpas faaprító gépek: Mozgatásukhoz nincs szükség külső eszközre. Ideálisak nagyon egyenetlen talajhoz, valamint dőléshez vagy lejtőhöz.

Traktorra szerelhető: Ezt a géptípust általában fafeldolgozási célú ipari felhasználásra szánják. Nem arra való, hogy elmozdítsák.


Kiválaszthatja, melyik tulajdonságokat szeretné összehasonlítani. A többi elrejtésre kerül.
  • Kép
  • Cikkszám
  • Ár
  • Leírás
  • Jellemzők
  • Custom attributes
  • Custom fields
Click outside to hide the compare bar
Összehasonlít
Összehasonlítás ×
Összehasonlítom Visszatérek a termékekhez